Kickstart my heart

Kickstart my heart

torstai 23. lokakuuta 2014

Mitä kuuluu puolitoistavuotiaalle?

Kauan olen jo ajatellut mielessäni kirjoittaa mitä meidän puolitoistavuotias osaa ja miten meidän päivät kuluu, mutta tämä(kin) on taas vaihteeksi vaan jäänyt ja jäänyt.. No, nyt sitä kuitenkin tulee, kehityskatsausta 1,5-vuotiaasta touhukkaasta pikku taaperosta! (edellinen katsaus 1v2kk iästä löytyy täältä!)

Nukkuminen
Yöunille mennään vaihtelevasti klo 22-23 (tätä ollaan yritetty aikaistaa, tuloksetta...) ja nukkuu pääasiassa läpi yön, silloin tällöin herää kesken yön, jolloin joku käy nukuttamassa tai jos ollaan jo lähellä aamua, tulee jatkamaan unia meidän sänkyyn. Aamulla herää myöskin vaihtelevasti klo 07-09.30. Yöt nukkuu omassa huoneessa. Päikkäreille menee klo 12-13.30, riippuen moneltako aamulla on herätty, ja nukkuu 1,5-2,5 tuntia, usein kun oikeen pitkät päikyt vetelee, joudun herättää kesken unien jottei yöunille meno venyisi oikeen myöhälle. Päikkärit meillä nukutaan poikkeuksetta aina ulkona vaunuissa. Päiväunien jälkeen valvoo vähintään 8 tuntia ja omasta tahdostaan valvoisi varmaan vielä vaikka kuinka myöhään...

Ruokailu
Ruokailu on pääasiassa pysynyt aika samana, viitisen kertaa päivässä syödään. Purkkiruuat on jääneet kokonaan pois. Hienosti osaa käyttää lusikkaa ja syökin ruuan monesti ihan itse. Ainut asia missä tarvitsee ja saa vähän auttaa, on ruuan laittaminen lusikkaan. Puuron vielä aikuinen syöttää, koska se ei meinaa pysyä lusikassa menossa mukana, vaan pojan syödessä itse, löytyy se useammin lattialta, pöydältä tai vaatteilta. Kuppiharjoituksia ei olla vielä tehty, mutta osaa kyllä vähän siitä juoda kun joku toinen pitelee kuppia.


Liikkuminen
Liikkuu kävellen, enimmäkseen juosten ja juokseekin jo vähän liian kovaa.. :D Kompuroi edelleen paljon, mutta on ehkä hitusen oppinut ymmärtämään varomista. Kiipeilee joka paikkaan, jopa mahdottomiin paikkoihin onnistuu itsensä kampeamaan. Liikkuminen ulkona sujuu myös kuin vanhalta tekijältä.


Kommunikointi
Tässä osiossa on tapahtunut ihan hurjan paljon kehitystä muutamassa kuukaudessa! Voisin väittää että ymmärtää melkein kaiken mitä hänelle sanotaan! Osaa yhdistää sanat esineisiin ja asioihin, ymmärtää puhetta. Osaa matkia kissaa ja koiraa. Löytää joka paikassa autot ja matkii niitä, osoittelee myös ikkunasta ja ulkona ollessa autoja matkien ääntä. Osaa viedä roskat roskikseen. Tuo pyydetyn esineen, vaikka sitä pitäisi etsiä muutamia minuutteja. Tietää mitä tapahtuu kun syödään, mennään nukkumaan, mennään ulos, jne = osaa valmistautua tilanteeseen. Antaa paljon suukkoja ja osoittaa muutoinkin hellyyttä. Sanoja tulee vasta muutamia, mutta tietää niiden merkityksen; anna, avaa, auto, kihha(kissa), äti(äiti). Taputtelee pyllyä jos on tullut kakka, taputtelee myös muiden pyllyjä.. :D. Osaa näyttää itsestään ja muista muutamia ruumiinosia, esim napa, masu, tisu, pylly, sormet pyydettäessä.

Muuta
Vaatekokona käytetään 80cm ja pienimpiä 86cm ja kengissä 20-21. Pottaharjoitukset ovat vielä edessäpäin kun ei ole ollut aikaa panostaa siihen, lähitulevaisuudessa olisi kuitenkin tarkoitus tuo pottailu pikkuhiljaa tehdä tutuksi. Yleensä päivät kuluvat reippaissa ja iloisissa merkeissä mutta uhmakiukkuilut iskee vähän väliä kun joku ei mene pojan tahdon mukaan. Ruokaraivareitakin tuli yhdessä vaiheessa enemmän, nyt ne ovat ehkä hitusen rauhoittuneet. Pukeminen ei iske, ei sitten yhtään. Siinä ollaan kuin mikäkin spagetti kun yritän haalareita pukea, tietysti täytyy vielä kiukutella ja olla raivopäinen siinä samalla, ihan vain varmistaakseen että meillä molemmilla on varmasti hiki kun vihdoin pihalle päästään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti